Jak na 150 KM to IMHO warto. Poza tym PAOLO ESCO robi 150 km dziennie w trasie, jako dojazd do pracy.
Zamieszczone przez Maicroft
To nie sa blizniacze silniki z Oplem
Moim zdaniem to są te same motory, bo Opel nie ma własnych diesli, tak samo jak Saab Więc 1.9 CDTI w róznych kombinacjach mocy to fiatowski Multijet 1.9. (tak samo jak w Saabie 1.9 TTiD)
jak masz 146KM to Hondę 1.8 140KM łykniesz bez problemów (bo przebieg momentu w doładowanych silnikach jest korzystniejszy)
TDI vs benzyna i do tego wysoko się kręci o zbliżonych mocach, teoria mówi że wynik powinien być dla benzyny a i do tego O2 1310kg vs Civic 1191kg
dlatego byłem bardzo zaskoczony wynikiem starcia.
Zamieszczone przez Zorr
nie chodzi o zaśmiecanie wątku tylko propozycję samochodu, a IMHO Civic 1.8 5d jest propozycją ze wszech miar słuszną i na pewno nie skreślałbym jej szczególnie w porównaniu do:
Civic bardzo fajne autko ale musi się podobać bo jest specyficzne, tak na zewnątrz jak i w środku, przy czym mój kolega z pracy ma Civic-a 1,4 i strasznie klnie, co chwilę jest z nim w warsztacie wiec nie wiem czy wprowadzać kolegę PAOLO ESCO, na taką "minę".
To bym odrzucił, bo nie jedzie (kolega ma 1.8 Type-S) jedynie bardzo fajnie pokonuje się szybkie łuki, miejsca jeszcze mniej jak w O2FL.
Civic 1.8 --> 8,9sek do 100km/h --> ???nie jedzie???
Zamieszczone przez xtremesystems
jesli jezdzisz czesto z predkosciami autostradowymi tj. 130-170 to nie bierz tsi.
silnik tsi bije tdi dynamika, jest oszczedny w predosciach miejskich. ale przy tej predkosci na auostradzie koledzy klna na spalanie w tym silniku
pierwsze słyszę o małym spalaniu TSI w mieście i klnięciu na prędkości autostradowe.
PS No chyba że ktoś pisze o jeździe 170km/h z silnikim 1.2 TSI, czyli na granicy maks prędkości.
zle sie wyrazilem. po miescie typu warszawa ,lodz. pali sporo . chlopaki z fabia club raportuja nawet 8-10
predkosci pow 140 dla fabii 1.2 tsi sa powalajace. wtedy silnik pali jak smok
ale z kolei kolo ktory dojezdza z malego miasteczka do miasta do roboty raportuje ze mu 1.4 tsi 180 hp spala kolo 7
TDI vs benzyna i do tego wysoko się kręci o zbliżonych mocach, teoria mówi że wynik powinien być dla benzyny a i do tego O2 1310kg vs Civic 1191kg
dlatego byłem bardzo zaskoczony wynikiem starcia.
nie wiem czy masa hondy nie jest bez kierowcy natomiast O2 podaje z kierowcą (+75kg?). Reszta jak wyżej tj. przebieg momentu.
Zamieszczone przez loru
Civic bardzo fajne autko ale musi się podobać bo jest specyficzne, tak na zewnątrz jak i w środku, przy czym mój kolega z pracy ma Civic-a 1,4 i strasznie klnie, co chwilę jest z nim w warsztacie wiec nie wiem czy wprowadzać kolegę PAOLO ESCO, na taką "minę".
mam sąsiada pracującego w serwisie Fiata, wiesz ile tam jeździ Fiatów na naprawę?
xtremesystems
co do spalania ... był taki odcinek "Top Gear PL - Idealne auto na czasy kryzysu" dostępny na youtube gdzie porównywali 3 auta mało spalające. (2 benzyny i 1 skoda roomster z najsłabszym dieslem).
Zgadnijcie które najwięcej spaliło? ;-)
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Yyy, kumpel ma Golfina 6 z tym motorem, ale manual w wersji bluemotion ( start stop i inne ) i mu to auto pali kolo 4-5 na trasie i 5-7 po miescie - zalezy od korkow, z DSG to pewnie wiecej wezmie, jesli to tak samo złopie przez dsg jak w 2.0 :twisted:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Zorr, no akurat kolega z Wroclawia Jesli bylby np z Trzebnicy to oczywiscie nie bralbym jego pomiarow za warte porownania :twisted: Robi jednak trase z okolic Bielan, jakis 1km ode mnie w strone centrum, tak samo jak niebawem ja bede smigal 8)
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
1.6 tdi w fabii ( i to trzeba zaznaczac bo chodzi o mase auta.) w duzym miescie pali od 5-6,5 czasem nawet 7
tylko zeby zejsc do takich wartosci uczylem sie nim jezdzic prawie rok.
sa to po miescie wartosci minimalne. i nie sadze zeby dalo sie zejsc duzo nizej,
wiec tsi sila rzeczy spali po miescie 1,5-2 litry wiecej i tu nie ma cudów
1.2 tsi jest super silnikiem jesli chodzi o dojazd z malej wioski do miasta 10-20 km.
rozgrzeje sie szybko przy predkosci 50-90 pali niewiele.
powiem wiecej. bez napinania i szarżowania jesli pojade stylem takim jak jezdzilem przed rokiem to 1.6 w miescie od razu pali 7-8
kluczowe jest tu szybkie przyspieszanie i utrzymywanie stalych predkosci . tj na 3-40 , na 4-60
dodatkowo sprzeglo jest jednomasowe wiec koszta nizsze
Opel nie ma własnych diesli, tak samo jak Saab Więc 1.9 CDTI w róznych kombinacjach mocy to fiatowski Multijet 1.9.
też mi się tak zdaje ...1,3 CTDI też konstrukcji Fiata a jedynie 2,0 diesel Oplowski...zresztą niezbyt udana jednostka.
PANOWIE ...szukam wozidła więc na pierwszym miejscu DIESEL a dopiero potem benzyna. Wszelkie dywagacje na temat ile ma dane auto do 100km/h są na drugim miejscu. Bagażnik nie ma tutaj dużego znaczenia! Auto ma miescić 4 osoby do codziennej jazdy i posiadać klimę (to wystarczy). Auto ma być tanie w eksploatacji i wmiarę wygodne - to ma być auto na dojazdy do pracy - 95% droga S3 więc po mieście nie będę jezdził.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
PANOWIE ...szukam wozidła więc na pierwszym miejscu DIESEL a dopiero potem benzyna. Wszelkie dywagacje na temat ile ma dane auto do 100km/h są na drugim miejscu. Bagażnik nie ma tutaj dużego znaczenia
No to tylko Bravo albo Foka. W dodatku przy Bravo masz pakiet ubezpieczeniowy za niecałe 1500 PLN.
No to tylko Bravo albo Foka. W dodatku przy Bravo masz pakiet ubezpieczeniowy za niecałe 1500 PLN.
biorę te auta także pod uwagę.
Czekam na dokończenie formalności ze sprzedażą auta i będę meczył forumowych sprzedawców oraz rozejrzę się sam po salonach w ZG.
Automat odpada całkowicie - nie do takiego auta to ma być "taczkowóz na dojazdy" ekonomiczny, tani, zwinny.
Jedyny wymóg to klima i najlepiej silnik diesla (benzyna ...w ostateczności).
Silnik diesla najchętniej a do tego obowiązkowo klima - na placu boju pozostały jak narazie:
Astra III kombi 1,3 CTDI lub 1,7 CTDI silnik 1,3 CDTI jest na łańcuszku z tego co wiem a to chyba duży +. Nowy Ford Focus 1.6 TDCi Fiat Brawo 1.6 Multijet
:?: Fabia 1,6 TDI CR ... jeżeli będzie w konkurencyjnej cenie.
Biorę też są pod uwagę:
Megane - 1,5 dci
Chevrolet Cruze z silnikiem 2.0 diesel ...zastanawiam się nad tym autem
Citroen Berlingo 1,6 HDI
Fiat Nowe Doblo 1.6 Multijet
Zwłaszcza 1,6 TDI CR VW to ciekawa jednostka... a co sadzicie o tym 1,3 CDTI - nowa jednostka na łańcuszku , paliwooszczędna lub 1,7 CDTI ( ten napewno pochodzi rodem z Isuzu całkiem żwawa jednostka i dosyć ekonomiczna)...ewentualnie ten 1,6 Multijet Fiata ...czy to przypadkiem nie jakiś wspólny projekt Fiata i VW z tymi silnikami 1,6 diesla?
1. na temat astry moge powiedzieć, że silniki wcale tak mało nie spalają. Ale Prędzej jak już to silnik 1.7 (sprawdzony)
2. O dieslach w fordach można dużo mówić... Szczególnie o bardzo awaryjnych wtryskach.
3. Fiat brawo.. Osobiście nigdy nie kupiłbym fiata, chociaż ostatnio wszędzie tego brawo pełno więc coś w tym musi być.
4. Fabia hmm... jak to skoda, bezawaryjna i przyzwoita.
Co do dalszych propozycji ja ze wszystkich samochodów wybrałbym Cruze.
Sam się zastanawiałem nad tym samochodem. bardzo ładna stylistyka nadwozia i dobra cena. Podobno ich silniki diesla zawsze mają jakiś + od fabryki.
kumpel pomyka ASTRĄ III 1.7 chyba 100KM i spalanie ma na poziomie 4,8l (miejskie Śląsk) :shock: tylko że uprawia PSJ
szału z przyśpieszeniem też nie ma (ja jeżdżę Fabią I 142KM), dla mnie to muł.
jak będziesz jeździł w 4 os. to z wyprzedzaniem nie będzie łatwo
dla mnie największą porażką jest środek tego auta - ten wyświetlacz wbudowany w deskę.
co sadzicie o tym 1,3 CDTI - nowa jednostka na łańcuszku
jaka nowa przeciez to fiatowski diesel, swoja droga silnik roku (nie pamietam ktorego)
jesli chodzi o Forda to 1.6 bym sobie darowal, predzej te VW i Fiatowskie 1.6, ale jednak wolalbym wiekszy silnik, a Fabia, przeciez po Twojej Okcie to jak przesiasc sie z duzego fiata na malucha.
Komentarz